Zoeken

Nuttige info

Wat kost een woning in Spanje nu?

De aankoop van een woning in Spanje is al jaren heel populair, en dit zal ook nog lang zo blijven.
Het prachtige klimaat, de heerlijke levensstijl en het vlotte reizen zijn maar enkele van de vele redenen om in dit prachtige land een aankoop te overwegen.  

Het is dan ook heel belangrijk om de totale uitgaven vooraf goed in kaart te brengen zodat je er achteraf geen financiële kater of slapeloze nachten er aan overhoudt.  Door de taalbarrière en de unieke aspecten van het Spaanse  juridische-  en belastingsysteem kan het voor kopers soms moeilijk zijn om hierin hun weg te vinden.  

In de rubriek hieronder leggen we stap voor stap het aankooptraject uit en geven we een overzicht van de specifieke kosten bij de aankoop maar ook wat het je elk jaar nadien zal kosten.Uiteraard ook hoe ANCIA REAL ESTATE dit voor u gemakkelijk en stressvrij kan doen verlopen.

Termijnbetalingen

Nieuwbouw:

- €6.000 bij ondertekenen reservatie-contract                                                                              
- 20% van de aankoopsom bij ondertekening van koopcontract                                                 
- 20% van de aankoopsom na drie maanden                                                                            
- restbedrag bij overdracht, na inspectie en oplevering

Bestaand gebouw:

- €3.000 - €6.000 bij ondertekenen reservatie-contract
- 10% van de aankoopsom bij ondertekening van koopcontract
-  restbedrag bij overdracht notaris


Kostenoverzicht


Bestaand gebouw

Nieuwbouw

aankoopprijs

€ 200.000

€ 200.000

overdrachtsbelasting / Btw

€ 20.000

€ 20.000

notaris

€ 2.250

€ 2.250

advocaat

€ 2.100

€ 2.100

register en zegelrecht

€ 850

€ 3850

nutsbedrijven

€ 800

€ 800

TOTALE KOSTEN

€226.000

€ 229.000

PERCENTAGE

13%

14,5%


Jaarlijks terugkerende kosten

Onroerend Goed Belasting (IBI): De eigenaar betaalt tussen €200 - €300 per jaar onroerend goed belasting. De percentages zijn per gemeente verschillend.

Niet resident belasting: Indien u als niet-resident de woning niet officieel verhuurt, bent u in Spanje toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting. De belasting wordt geheven over een toegerekend of forfaitair inkomen van 1,1 % van de kadastrale waarde van de woning. Indien u verhuurt wordt het toegerekende inkomen tegen het niet-residententarief van 19 % belast.

Residentiekosten: Wanneer je een appartement koopt ben je verplicht om gemeenschapskosten te betalen.  Er wordt dan gewerkt met een syndicus en een Vereniging van Mede-Eigenaars. Afhankelijk van welk type appartement je hebt aangekocht, betaal je tussen de € 30 en de € 200 per maand aan de community.

Water en elektra: Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe de woning gebruikt wordt. Indien men het ganse  jaar aanwezig is, komt het bij normaal gebruik ongeveer neer op € 100 per maand. Indien de woning slechts voor vakanties is bestemd, is dit veel minder.

Basura (vuilnis): Dit bedrag is per gemeente verschillend maar komt meestal neer op een bedrag van rond de € 150 per jaar.

Brandverzekering: Afhankelijk van de waarde van de woning, de ligging, de beveiliging etc. kost een inboedel- en opstalverzekering bij benadering € 220 per jaar.

Plaça La Figuera, 5 Local 18
03140
Guardamar del Segura (Alicante)

© Ancia Real Estate - Key Holding, Sl 2024

Algemene voorwaarden